Voedselgerelateerde uitbraken
Algemeen
- Naam
- Voedselgerelateerde uitbraken
- Beschrijving
Geregistreerd worden alle niet-anonieme meldingen van uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en/of GGD-en met achtergrondinformatie over aantal zieken, klachten, incubatietijd, geconsumeerd voedsel, plaats van bereiding, onderzochte monsters en gevonden oorzaak. De resultaten zijn gebaseerd op de meldingen aan de NVWA en de wettelijk verplichte meldingen van voedselgerelateerde uitbraken door laboratoria en de behandelende artsen via de GGD-en in de meldingsapplicatie Osiris aan het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM. Het RIVM analyseert en rapporteert deze gegevens jaarlijks.
- Gebruiksdoel
Volgen van trends in meldingen van uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD-en.
- Operationeel
- Ja
- Contactgegevens publiek
RIVM
Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIb)
Afdeling EPI
Contactpersoon: mw I.H.M. Friesema
Tel.: 088 689 2071
Email: Ingrid.friesema@rivm.nl
Website RIVM over voedselinfecties- Brondata beschikbaar
Nee
- Open data beschikbaar
Nee
- Beheerder gegevensbron
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Eigenaar gegevensbron
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Actualisatiedatum
- 01-11-2022
- Wettelijke verplichting
- Ja
- Type verplichting
- Wettelijk
- Welke wetten
Warenwet, Wet publieke gezondheid (GGD'en)
- Opdrachtgever(s)
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- Belangrijkste financier(s)
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- Financier is overheid
- Ja
Inhoud
- Type gegevensverzameling
-
- Geaggregeerde gegevens
- Registratie
- Gekoppelde categorieën
-
- Gezondheid en ziekte
- Gezondheidsdeterminanten
- Omgeving
- Ziekten en aandoeningen
- Geografische dekking
- Nederland
- Eenheden in de gegevens
Vanaf 2015 alleen nog uitbraken
- Methode van gegevensverzameling
- Uit registratiegegevens
- Type persoon/instelling die de gegevensbron invult
- Medewerkers GGD-en via applicatie OSIRIS (meldingsplichte micro-organismen)
- Medewerkers NVWA (ook via de applicatie OSIRIS, alleen niet real-time en met aparte inlog/database dan die van meldingsplichtige ziekten)
- Specialisme
- Microbiologie en infectieziekten
- Sector
- Eerste-, tweede- en derdelijnszorg
- Instelling of administratieve organisatie die gegevens aanlevert
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- GGD-en
- Eerste meetjaar
- 1991
- Meest recente meetjaar
- 2021
- Operationeel
- Ja
- Frequentie van aanleveren
Jaarlijks
- Bijzonderheden
De belangrijkste variabelen zijn:
Meldingen, aantal zieken, klachten van zieken, incubatietijd, plaats van bereiding, onderzochte monsters, mogelijke ziekteverwekkers en mogelijke oorzaken.
Van de Osiris-vragenlijst die door de GGD-en wordt ingevuld bestaat een 'papieren' versie, maar van de vragenlijst die de NVWA invult bestaat een dergelijke versie niet.Toelichting eerstelijnszorg:
Iedereen kan een voedselinfectie/uitbraak melden aan de NVWA. Daarnaast moeten voedselgerelateerde uitbraken door laboratoria en artsen, inclusief huisartsen, aan de GGD gemeld worden.
- Informatie die geregistreerd wordt
Jaar Aantal Steekproefgrootte Responspercentage Dekkingsgraad 2015 406 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 1.850 zieken 2016 594 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 2.731 zieken 2017 666 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 2.995 zieken 2018 756 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 2.805 zieken 2019 735 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 3.058 zieken 2020 559 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 1.907 zieken 2021 838 meldingen van voedselgerelateerde uitbraken met 3.517 zieken
Beschikbaarheid
- Beschikbaarheid gegevens
- Ja
- Voorwaarden beschikbaarheid
Geen toegang tot primaire gegevens voor derden. Wel is het jaarrapport 'Registratie voedselgerelateerde uitbraken' bij de NVWA en het CIb op te vragen. Voor vragen over de cijfers uit het rapport of achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Ingrid Friesema, contactpersoon van de registratie.
- Beschikbaarheid gegevens online
- Nee
- Contactgegevens publiek
RIVM
Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIb)
Afdeling EPI
Contactpersoon: mw I.H.M. Friesema
Tel.: 088 689 2071
Email: Ingrid.friesema@rivm.nl
Website RIVM over voedselinfecties- Beschikbare publicaties
Zie de verschillende rapportages:
- Afnemers/gebruikers
-
- EU: European Food Safety Authority (EFSA)
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
- Producten die de gegevensbron gebruiken
-
- Beleidsadviezen
- Website VZinfo.nl
- Verwachte wijzigingen
Geen
- Belangrijke wijzigingen in het verleden
De criteria voor registratie van meldingen in Osiris door de NVWA is in 2015 gewijzigd.
• In de periode 2006-2014 werden alle (niet-anonieme) meldingen doorgegeven waarbij voldoende informatie was geleverd om een onderzoek in te stellen en waarbij monstername had plaatsgevonden, ook als het om een enkel ziektegeval ging.
• Vanaf 2015 is dit veranderd in alle niet-anonieme meldingen van uitbraken (dat wil zeggen twee of meer zieken), ongeacht of er monsters waren genomen.
Veldnamen
- 3: Onbekend
- J: Ja
- N: Nee
- J: Ja
- N: Nee
- Onb: Onbekend
- 0: Onbekend
- 5001: Canada
- 5002: Frankrijk
- 5003: Zwitserland
- 5004: Rhodesie
- 5005: Malawi
- 5006: Cuba
- 5007: Suriname
- 5008: Tunesie
- 5009: Oostenrijk
- 5010: Belgie
- 5011: Botswana
- 5012: Iran
- 5013: Nieuwzeeland
- 5014: Zuidafrika
- 5015: Denemarken
- 5016: Noordjemen
- 5017: Hongarije
- 5018: Saoediarabie
- 5019: Liberia
- 5020: Etiopie
- 5021: Chili
- 5022: Marokko
- 5023: Togo
- 5024: Ghana
- 5025: Laos
- 5026: Angola
- 5027: Filipijnen
- 5028: Zambia
- 5029: Mali
- 5030: Ivoorkust
- 5031: Birma
- 5032: Monaco
- 5033: Colombia
- 5034: Albanie
- 5035: Kameroen
- 5036: Zuidvietnam
- 5037: Singapore
- 5038: Paraguay
- 5039: Zweden
- 5040: Cyprus
- 5041: Australisch Nieuwguinea
- 5042: Brunei
- 5043: Irak
- 5044: Mauritius
- 5045: Vaticaanstad
- 5046: Kashmir
- 5047: Myanmar
- 5048: Jemen
- 5049: Slovenie
- 5050: Zaire
- 5051: Kroatie
- 5052: Taiwan
- 5053: Rusland
- 5054: Armenie
- 5055: Ascension
- 5056: Azoren
- 5057: Bahrein
- 5058: Bhutan
- 5059: Britse Antillen
- 5060: Comoren
- 5061: Falklandeilanden
- 5062: Frans Guyana
- 5063: Frans Somaliland
- 5064: Gilbert- en Elice-eilanden
- 5065: Groenland
- 5066: Guadeloupe
- 5067: onbekend
- 5068: Macau
- 5069: Martinique
- 5070: Mozambique
- 5071: Pitcairneilanden
- 5072: Guinee Bissau
- 5073: Reunion
- 5074: Saint Pierre en Miquelon
- 5076: Tonga
- 5077: Wallis en Futuna
- 5078: Zuidwest Afrika
- 5079: Frans Indie
- 5080: Johnston
- 5084: Mayotte
- 5092: Sint Vincent en de Grenadinen
- 5095: Aruba
- 5096: Burkina Faso
- 5097: Azerbajdsjan
- 5098: Belarus (Wit-Rusland)
- 5099: Kazachstan
- 5100: Macedonie
- 5102: Servie
- 5103: Montenegro
- 5106: Bonaire
- 5107: Curacao
- 5108: Saba
- 5109: Sint Eustatius
- 5110: Sint Maarten
- 6000: Moldavie
- 6001: Burundi
- 6002: Finland
- 6003: Griekenland
- 6004: Guatemala
- 6005: Nigeria
- 6006: Libie
- 6007: Ierland
- 6008: Brazilie
- 6009: Rwanda
- 6010: Venezuela
- 6011: IJsland
- 6012: Liechtenstein
- 6013: Somalie
- 6014: Verenigde Staten van Amerika
- 6015: Bolivia
- 6016: Australie
- 6017: Jamaica
- 6018: Luxemburg
- 6019: Tsjaad
- 6020: Mauritanie
- 6021: Kyrgyzstan
- 6022: China
- 6023: Afganistan
- 6024: Indonesie
- 6025: Guyana
- 6027: Noorwegen
- 6028: San Marino
- 6029: Duitsland
- 6030: Nederland
- 6031: Cambodja
- 6032: Fiji
- 6033: Bahama-eilanden
- 6034: Israel
- 6035: Nepal
- 6036: Zuidkorea
- 6037: Spanje
- 6038: Oekraine
- 6039: Grootbrittannie
- 6040: Niger
- 6041: Haiti
- 6042: Jordanie
- 6043: Turkije
- 6044: Trinidad en Tobago
- 6045: Joegoslavie
- 6047: Algerije
- 6048: Gabon
- 6049: Noordkorea
- 6050: Oezbekistan
- 6051: Sierra Leone
- 6053: Canarische eilanden
- 6054: Frans Polynesie
- 6055: Gibraltar
- 6057: Tadzjikistan
- 6059: Sao Tome en Principe
- 6060: Sint Helena
- 6061: Tristan Da Cunha
- 6062: Westsamoa
- 6063: Toerkmenistan
- 6064: Georgie
- 6065: Bosnie-Herzegovina
- 6066: Tsjechie
- 6067: Slowakije
- 6068: Federale Republiek Joegoslavie
- 6069: Congo (incl. Democratische Republiek)
- 7001: Uganda
- 7002: Kenya
- 7003: Malta
- 7004: Barbados
- 7005: Andorra
- 7006: Mexico
- 7007: Costa Rica
- 7008: Gambia
- 7009: Syrie
- 7011: Nederlandse Antillen
- 7014: Egypte
- 7015: Argentinie
- 7016: Lesotho
- 7017: Honduras
- 7018: Nicaragua
- 7020: Pakistan
- 7021: Senegal
- 7024: Bulgarije
- 7026: Maleisie
- 7027: Dominicaanse Republiek
- 7028: Polen
- 7030: Britse Maagdeneilanden
- 7031: Tanzania
- 7032: El Salvador
- 7033: Sri Lanka
- 7034: Soedan (Noord)
- 7035: Japan
- 7037: Panama
- 7038: Uruguay
- 7039: Ecuador
- 7040: Guinee
- 7041: Maldiven
- 7042: Thailand
- 7043: Libanon
- 7044: Italie
- 7045: Koeweit
- 7046: India
- 7047: Roemenie
- 7049: Peru
- 7050: Portugal
- 7051: Oman
- 7052: Mongolie
- 7054: Verenigde Arabische Emiraten
- 7055: Tibet
- 7057: Nauru
- 7064: Letland
- 7065: Estland
- 7066: Litouwen
- 7084: Bangladesh
- 7087: Madeira-eilanden
- 7088: Amerikaanse Maagdeneilanden
- 7092: Caymaneilanden
- 7095: Brits Territorium in Antarctica
- 7096: Brits Territorium in de Indische Oceaan
- 7097: Cookeilanden
- 7098: Tokelau-eilanden
- 7099: Nieuwcaledonie
- 8001: Guam
- 8002: Amerikaans Samoa
- 8003: Midway
- 8005: Wake
- 8008: Grenada
- 8009: Marianen
- 8012: Christmaseiland
- 8013: Cocoseilanden
- 8014: Faeroer
- 8015: Montserrat
- 8016: Norfolk
- 8017: Belize
- 8019: Turks- en Caicoseilanden
- 8020: Puerto Rico
- 8021: Papua-Nieuwguinea
- 8022: Solomoneilanden
- 8023: Benin
- 8024: Vietnam
- 8025: Kaapverdie
- 8026: Seychellen
- 8027: Kiribati
- 8028: Tuvalu
- 8029: Sint Lucia
- 8030: Dominica
- 8031: Zimbabwe
- 8034: Kanaaleilanden
- 8035: Man
- 8036: Anguilla
- 8037: Saint Kitts-Nevis
- 8041: Panamakanaalzone
- 8044: Republiek van Palau
- 8045: Antigua en Barbuda
- 9003: Eritrea
- 9008: Kongo
- 9010: Madagaskar
- 9023: Namibie
- 9036: Swaziland
- 9037: Katar
- 9043: Equatoriaalguinee
- 9048: Bermuda
- 9056: Marshalleilanden
- 9061: Aboe Dhabi
- 9086: Centrafrika
- 9087: Djibouti
- 9089: Bondsrepubliek Duitsland
- 9090: Vanuatu
- 9091: Niue
- 9093: Westelijke Sahara
- 9094: Micronesia
- 9095: Svalbardeilanden
- 9950: Wit-Rusland
- 9960: Soedan (Zuid)
- 9999: Internationaal gebied
- 0: Onbekend
- 5001: Canada
- 5002: Frankrijk
- 5003: Zwitserland
- 5004: Rhodesie
- 5005: Malawi
- 5006: Cuba
- 5007: Suriname
- 5008: Tunesie
- 5009: Oostenrijk
- 5010: Belgie
- 5011: Botswana
- 5012: Iran
- 5013: Nieuwzeeland
- 5014: Zuidafrika
- 5015: Denemarken
- 5016: Noordjemen
- 5017: Hongarije
- 5018: Saoediarabie
- 5019: Liberia
- 5020: Etiopie
- 5021: Chili
- 5022: Marokko
- 5023: Togo
- 5024: Ghana
- 5025: Laos
- 5026: Angola
- 5027: Filipijnen
- 5028: Zambia
- 5029: Mali
- 5030: Ivoorkust
- 5031: Birma
- 5032: Monaco
- 5033: Colombia
- 5034: Albanie
- 5035: Kameroen
- 5036: Zuidvietnam
- 5037: Singapore
- 5038: Paraguay
- 5039: Zweden
- 5040: Cyprus
- 5041: Australisch Nieuwguinea
- 5042: Brunei
- 5043: Irak
- 5044: Mauritius
- 5045: Vaticaanstad
- 5046: Kashmir
- 5047: Myanmar
- 5048: Jemen
- 5049: Slovenie
- 5050: Zaire
- 5051: Kroatie
- 5052: Taiwan
- 5053: Rusland
- 5054: Armenie
- 5055: Ascension
- 5056: Azoren
- 5057: Bahrein
- 5058: Bhutan
- 5059: Britse Antillen
- 5060: Comoren
- 5061: Falklandeilanden
- 5062: Frans Guyana
- 5063: Frans Somaliland
- 5064: Gilbert- en Elice-eilanden
- 5065: Groenland
- 5066: Guadeloupe
- 5067: onbekend
- 5068: Macau
- 5069: Martinique
- 5070: Mozambique
- 5071: Pitcairneilanden
- 5072: Guinee Bissau
- 5073: Reunion
- 5074: Saint Pierre en Miquelon
- 5076: Tonga
- 5077: Wallis en Futuna
- 5078: Zuidwest Afrika
- 5079: Frans Indie
- 5080: Johnston
- 5084: Mayotte
- 5092: Sint Vincent en de Grenadinen
- 5095: Aruba
- 5096: Burkina Faso
- 5097: Azerbajdsjan
- 5098: Belarus (Wit-Rusland)
- 5099: Kazachstan
- 5100: Macedonie
- 5102: Servie
- 5103: Montenegro
- 5106: Bonaire
- 5107: Curacao
- 5108: Saba
- 5109: Sint Eustatius
- 5110: Sint Maarten
- 6000: Moldavie
- 6001: Burundi
- 6002: Finland
- 6003: Griekenland
- 6004: Guatemala
- 6005: Nigeria
- 6006: Libie
- 6007: Ierland
- 6008: Brazilie
- 6009: Rwanda
- 6010: Venezuela
- 6011: IJsland
- 6012: Liechtenstein
- 6013: Somalie
- 6014: Verenigde Staten van Amerika
- 6015: Bolivia
- 6016: Australie
- 6017: Jamaica
- 6018: Luxemburg
- 6019: Tsjaad
- 6020: Mauritanie
- 6021: Kyrgyzstan
- 6022: China
- 6023: Afganistan
- 6024: Indonesie
- 6025: Guyana
- 6027: Noorwegen
- 6028: San Marino
- 6029: Duitsland
- 6030: Nederland
- 6031: Cambodja
- 6032: Fiji
- 6033: Bahama-eilanden
- 6034: Israel
- 6035: Nepal
- 6036: Zuidkorea
- 6037: Spanje
- 6038: Oekraine
- 6039: Grootbrittannie
- 6040: Niger
- 6041: Haiti
- 6042: Jordanie
- 6043: Turkije
- 6044: Trinidad en Tobago
- 6045: Joegoslavie
- 6047: Algerije
- 6048: Gabon
- 6049: Noordkorea
- 6050: Oezbekistan
- 6051: Sierra Leone
- 6053: Canarische eilanden
- 6054: Frans Polynesie
- 6055: Gibraltar
- 6057: Tadzjikistan
- 6059: Sao Tome en Principe
- 6060: Sint Helena
- 6061: Tristan Da Cunha
- 6062: Westsamoa
- 6063: Toerkmenistan
- 6064: Georgie
- 6065: Bosnie-Herzegovina
- 6066: Tsjechie
- 6067: Slowakije
- 6068: Federale Republiek Joegoslavie
- 6069: Congo (incl. Democratische Republiek)
- 7001: Uganda
- 7002: Kenya
- 7003: Malta
- 7004: Barbados
- 7005: Andorra
- 7006: Mexico
- 7007: Costa Rica
- 7008: Gambia
- 7009: Syrie
- 7011: Nederlandse Antillen
- 7014: Egypte
- 7015: Argentinie
- 7016: Lesotho
- 7017: Honduras
- 7018: Nicaragua
- 7020: Pakistan
- 7021: Senegal
- 7024: Bulgarije
- 7026: Maleisie
- 7027: Dominicaanse Republiek
- 7028: Polen
- 7030: Britse Maagdeneilanden
- 7031: Tanzania
- 7032: El Salvador
- 7033: Sri Lanka
- 7034: Soedan (Noord)
- 7035: Japan
- 7037: Panama
- 7038: Uruguay
- 7039: Ecuador
- 7040: Guinee
- 7041: Maldiven
- 7042: Thailand
- 7043: Libanon
- 7044: Italie
- 7045: Koeweit
- 7046: India
- 7047: Roemenie
- 7049: Peru
- 7050: Portugal
- 7051: Oman
- 7052: Mongolie
- 7054: Verenigde Arabische Emiraten
- 7055: Tibet
- 7057: Nauru
- 7064: Letland
- 7065: Estland
- 7066: Litouwen
- 7084: Bangladesh
- 7087: Madeira-eilanden
- 7088: Amerikaanse Maagdeneilanden
- 7092: Caymaneilanden
- 7095: Brits Territorium in Antarctica
- 7096: Brits Territorium in de Indische Oceaan
- 7097: Cookeilanden
- 7098: Tokelau-eilanden
- 7099: Nieuwcaledonie
- 8001: Guam
- 8002: Amerikaans Samoa
- 8003: Midway
- 8005: Wake
- 8008: Grenada
- 8009: Marianen
- 8012: Christmaseiland
- 8013: Cocoseilanden
- 8014: Faeroer
- 8015: Montserrat
- 8016: Norfolk
- 8017: Belize
- 8019: Turks- en Caicoseilanden
- 8020: Puerto Rico
- 8021: Papua-Nieuwguinea
- 8022: Solomoneilanden
- 8023: Benin
- 8024: Vietnam
- 8025: Kaapverdie
- 8026: Seychellen
- 8027: Kiribati
- 8028: Tuvalu
- 8029: Sint Lucia
- 8030: Dominica
- 8031: Zimbabwe
- 8034: Kanaaleilanden
- 8035: Man
- 8036: Anguilla
- 8037: Saint Kitts-Nevis
- 8041: Panamakanaalzone
- 8044: Republiek van Palau
- 8045: Antigua en Barbuda
- 9003: Eritrea
- 9008: Kongo
- 9010: Madagaskar
- 9023: Namibie
- 9036: Swaziland
- 9037: Katar
- 9043: Equatoriaalguinee
- 9048: Bermuda
- 9056: Marshalleilanden
- 9061: Aboe Dhabi
- 9086: Centrafrika
- 9087: Djibouti
- 9089: Bondsrepubliek Duitsland
- 9090: Vanuatu
- 9091: Niue
- 9093: Westelijke Sahara
- 9094: Micronesia
- 9095: Svalbardeilanden
- 9950: Wit-Rusland
- 9960: Soedan (Zuid)
- 9999: Internationaal gebied
- 1: Gezin / thuis
- 10: Onbekend
- 11: Anders
- 2: Restaurant
- 3: Cafetaria / afhaalrestaurant
- 4: Catering
- 5: Kantine (bedrijfs-, sport-)
- 6: Hotel
- 7: Instelling
- 8: Winkel
- 9: Overige
- 1: Wonen in zelfde huishouden
- 2: Familie / vrienden (verschillende huishoudens)
- 3: Bewoners in een instelling
- 4: Genodigden voor een (bruilofts-)feest
- 5: Collega’s werk
- 6: Reisgezelschap
- 7: Overeenkomstige typeringsuitslag
- 8: Overig
- azc: Bewoners in een asielzoekerscentrum
- 1: melk en -producten
- 10: vis
- 11: schaal- en schelpdieren
- 12: soepen en bouillons
- 13: vetten, oliën, sauzen en dressings
- 14: brood, koek, gebak, zoutjes
- 15: granen en deegwaren
- 16: samengesteld product of buffet
- 17: dranken, incl. water
- 18: overige voedselproducten
- 2: kaas
- 20: onbekend
- 3: eieren en eiproducten
- 5: groenten en fruit
- 6: rund- en kalfsvlees
- 7: varkensvlees
- 8: kip
- 9: overig gevogelte
- J: Ja
- N: Nee
- Onb: Onbekend
- 1: Navraag bij patiënten
- 2: Patiënt-controle onderzoek
- 3: Cohort onderzoek
- 4: Anders
- J: Ja
- N: Nee
- Onb: Onbekend
- 1: melk en -producten
- 10: vis
- 11: schaal- en schelpdieren
- 12: soepen en bouillons
- 13: vetten, oliën, sauzen en dressings
- 14: brood, koek, gebak, zoutjes
- 15: granen en deegwaren
- 16: samengesteld product of buffet
- 17: dranken, incl. water
- 18: overige voedselproducten
- 2: kaas
- 20: onbekend
- 3: eieren en eiproducten
- 5: groenten en fruit
- 6: rund- en kalfsvlees
- 7: varkensvlees
- 8: kip
- 9: overig gevogelte
- 3: Onbekend
- J: Ja
- N: Nee
- 1: Bacillus cereus
- 10: Norovirus
- 11: Salmonella Enteritidis
- 12: Salmonella Typhimurium
- 13: Salmonella spp.
- 14: Shigella sonnei
- 15: Shigella spp.
- 16: Staphylococcus aureus
- 17: Anders
- 18: Onbekend
- 2: Bacillus spp.
- 3: Campylobacter jejuni
- 4: Campylobacter spp.
- 5: Clostridium botulinum
- 6: Clostridium perfringens
- 7: Clostridium spp.
- 8: Escherichia coli
- 9: Listeria monocytogenes
- Datum2: eerste ziektedag
- Datum3: eerste ziektedag
- 1: bereiding van te grote hoeveelheden
- 10: inadequate opslag
- 11: inadequate verhitting
- 12: onvoldoende desinfectie
- 13: onvoldoende hygiene door voedselbereider
- 14: rauw voedsel besmet: consumptie van rauw voedsel
- 15: rauw voedsel is giftig (bijv. paddestoelen)
- 16: voedsel te lang van tevoren bereid
- 2: chemische contaminatie
- 3: contaminatie door een geinfecteerd persoon
- 4: contaminatie van keukengerei
- 5: contaminatie van opslagfaciliteit
- 6: gebruik van besmette ingredienten in een ongekoeld of onverhit product
- 7: inadequaat afkoelproces
- 8: inadequate koeling
- 9: inadequate ontdooiing
- 99: anders, namelijk
- J: Ja
- N: Nee
- Onb: Onbekend
- G-ALKMAAR: GGD Noord-Kennemerland
- G-ALMELO: GGD Regio Twente
- G-AMERSFOORT: GGD Eemland
- G-AMSTELVEEN: GGD Amstelland de Meerlanden
- G-AMSTERDAM: GGD Amsterdam
- G-ARNHEM: Hulpverlening Gelderland-Midden
- G-ASSEN: GGD Drenthe
- G-BREDA: GGD West-Brabant
- G-BUSSUM: GGD Gooi en Vechtstreek
- G-DEN_BOSCH: GGD Hart voor Brabant
- G-DEN_HAAG: GGD Den Haag
- G-DEN_HELDER: GGD Kop van Noord-Holland
- G-Deventer: GGD Regio Stedendriehoek
- G-DOETINCHEM: GGD Achterhoek
- G-DORDRECHT: GGD Zuid-Holland Zuid
- G-EINDHOVEN: GGD Eindhoven
- GGD_NRDNED: GGD Noord Nederland
- G-GELRE-IJSSEL: GGD Gelre IJssel
- G-GOES: GGD Zeeland
- G-GOUDA: GGD Midden-Holland
- G-GRONINGEN: GGD Groningen
- G-HAARLEM: GGD Kennemerland
- G-HARDERWIJK: GGD Regio Noord-Veluwe
- G-HEERLEN: GGD Oostelijk Zuid-Limburg
- G-HOORN: GGD Westfriesland
- G-LEEUWARDEN: GGD Fryslan
- G-LEIDEN: GGD Zuid-Holland Noord
- G-LELYSTAD: GGD Flevoland
- G-MAASTRICHT: GGD Zuidelijk Zuid-Limburg
- G-NIJMEGEN: GGD Nijmegen
- G-ROTTERDAM: GGD Rotterdam
- G-SPIJKENISSE: GGD Zuidhollandse Eilanden
- G-TIEL: GGD Rivierenland
- G-UTRECHT: GGD Utrecht
- G-VALKENSWAARD: GGD Zuid-Oost Brabant
- G-VENLO: GGD Noord- en Midden-Limburg
- G-VLAARDINGEN: GGD Nieuwe Waterweg Noord
- G-ZAANDAM: GGD Zaanstreek-Waterland
- G-ZEIST: GGD Midden Nederland
- G-ZOETERMEER: GGD Zuid-Holland West
- G-ZUID-LIMBURG: GGD Zuid-Limburg
- G-ZWOLLE: GGD Regio IJssel-Vecht
- J: Ja
- N: Nee
- Onb: Onbekend
- J: Ja
- N: Nee
- Onb: Onbekend
- Nummer_1: Mediane incubatietijd in uren
- Nummer_2: Mediane incubatietijd in uren
- 1: melk en -producten
- 10: rund- en kalfsvlees (bereid bemonsterd)
- 11: varkensvlees (rauw bemonsterd)
- 12: varkensvlees (bereid bemonsterd)
- 13: kip (rauw bemonsterd)
- 14: kip (bereid bemonsterd)
- 15: overig gevogelte (rauw bemonsterd)
- 16: overig gevogelte (bereid bemonsterd)
- 17: overig gevogelte (bereid bemonsterd)
- 18: overig vlees (rauw bemonsterd)
- 19: overig vlees(bereid bemonsterd)
- 2: kaas
- 20: vis (rauw bemonsterd)
- 21: vis (bereid bemonsterd)
- 22: schaal- en schelpdieren (rauw bemonsterd)
- 23: schaal- en schelpdieren (bereid bemonsterd)
- 24: vetten, olieën, sauzen en dressings
- 25: brood, koek, gebak, zoutjes
- 26: granen en deegwaren (niet bereid bemonsterd)
- 27: granen en deegwaren (bereid bemonsterd)
- 28: samengesteld product
- 29: non-alcoholische dranken
- 3: eieren en eiproducten
- 30: alcoholische dranken
- 31: suiker, snoep en chocolade
- 32: kruiden, specerijen en hulpstoffen
- 33: bijzondere voeding
- 34: overige voedselproducten
- 35: monster van oppervlakken
- 36: monster van (schoonmaak)doeken en -sponzen
- 37: monster van keukengerei
- 38: monster van keukenapparatuur
- 39: lucht
- 4: rauwe groenten, rauwkost en salade
- 40: overige omgevingsmonsters
- 5: bereide groenten
- 6: fruit, vruchten en -producten
- 7: noten, zaden en -producten
- 8: soepen en bouillons
- 9: rund- en kalfsvlees (rauw bemonsterd)
- 1: melk en -producten
- 10: rund- en kalfsvlees (bereid bemonsterd)
- 11: varkensvlees (rauw bemonsterd)
- 12: varkensvlees (bereid bemonsterd)
- 13: kip (rauw bemonsterd)
- 14: kip (bereid bemonsterd)
- 15: overig gevogelte (rauw bemonsterd)
- 16: overig gevogelte (bereid bemonsterd)
- 17: overig gevogelte (bereid bemonsterd)
- 18: overig vlees (rauw bemonsterd)
- 19: overig vlees(bereid bemonsterd)
- 2: kaas
- 20: vis (rauw bemonsterd)
- 21: vis (bereid bemonsterd)
- 22: schaal- en schelpdieren (rauw bemonsterd)
- 23: schaal- en schelpdieren (bereid bemonsterd)
- 24: vetten, olieën, sauzen en dressings
- 25: brood, koek, gebak, zoutjes
- 26: granen en deegwaren (niet bereid bemonsterd)
- 27: granen en deegwaren (bereid bemonsterd)
- 28: samengesteld product
- 29: non-alcoholische dranken
- 3: eieren en eiproducten
- 30: alcoholische dranken
- 31: suiker, snoep en chocolade
- 32: kruiden, specerijen en hulpstoffen
- 33: bijzondere voeding
- 34: overige voedselproducten
- 35: monster van oppervlakken
- 36: monster van (schoonmaak)doeken en -sponzen
- 37: monster van keukengerei
- 38: monster van keukenapparatuur
- 39: lucht
- 4: rauwe groenten, rauwkost en salade
- 40: overige omgevingsmonsters
- 5: bereide groenten
- 6: fruit, vruchten en -producten
- 7: noten, zaden en -producten
- 8: soepen en bouillons
- 9: rund- en kalfsvlees (rauw bemonsterd)
- 1: melk en -producten
- 10: rund- en kalfsvlees (bereid bemonsterd)
- 11: varkensvlees (rauw bemonsterd)
- 12: varkensvlees (bereid bemonsterd)
- 13: kip (rauw bemonsterd)
- 14: kip (bereid bemonsterd)
- 15: overig gevogelte (rauw bemonsterd)
- 16: overig gevogelte (bereid bemonsterd)
- 17: overig gevogelte (bereid bemonsterd)
- 18: overig vlees (rauw bemonsterd)
- 19: overig vlees(bereid bemonsterd)
- 2: kaas
- 20: vis (rauw bemonsterd)
- 21: vis (bereid bemonsterd)
- 22: schaal- en schelpdieren (rauw bemonsterd)
- 23: schaal- en schelpdieren (bereid bemonsterd)
- 24: vetten, olieën, sauzen en dressings
- 25: brood, koek, gebak, zoutjes
- 26: granen en deegwaren (niet bereid bemonsterd)
- 27: granen en deegwaren (bereid bemonsterd)
- 28: samengesteld product
- 29: non-alcoholische dranken
- 3: eieren en eiproducten
- 30: alcoholische dranken
- 31: suiker, snoep en chocolade
- 32: kruiden, specerijen en hulpstoffen
- 33: bijzondere voeding
- 34: overige voedselproducten
- 35: monster van oppervlakken
- 36: monster van (schoonmaak)doeken en -sponzen
- 37: monster van keukengerei
- 38: monster van keukenapparatuur
- 39: lucht
- 4: rauwe groenten, rauwkost en salade
- 40: overige omgevingsmonsters
- 5: bereide groenten
- 6: fruit, vruchten en -producten
- 7: noten, zaden en -producten
- 8: soepen en bouillons
- 9: rund- en kalfsvlees (rauw bemonsterd)
- 1: nederlands
- 2: chinees/indisch
- 3: ander buitenlands
- 4: n.v.t.
- 1: bereiding van te grote hoeveelheden
- 10: inadequate opslag
- 11: inadequate verhitting
- 12: onvoldoende desinfectie
- 13: onvoldoende hygiene door voedselbereider
- 14: rauw voedsel besmet: consumptie van rauw voedsel
- 15: rauw voedsel is giftig (bijv. paddestoelen)
- 16: voedsel te lang van tevoren bereid
- 2: chemische contaminatie
- 3: contaminatie door een geinfecteerd persoon
- 4: contaminatie van keukengerei
- 5: contaminatie van opslagfaciliteit
- 6: gebruik van besmette ingredienten in een ongekoeld of onverhit product
- 7: inadequaat afkoelproces
- 8: inadequate koeling
- 9: inadequate ontdooiing
- 98: onbekend
- 99: anders, namelijk
- 1: Bacillus cereus
- 14: Staphylococcus aureus
- 15: Salmonella spp
- 16: Listeria monocytogenes
- 17: Campylobacter spp
- 18: E. coli O157
- 19: Vibrio parahaemolyticus
- 2: Clostridium perfringens
- 20: Norovirus
- 90: Hepatitis A
- 91: Cryptosporidium
- 92: Giardia
- 93: Rotavirus
- 94: Shigella spp
- 95: Yersinia spp
- 96: Glutaminezuur
- 97: Histamine
- 98: Phasine
- 99: ander pathogeen
- 1: Bacillus cereus
- 14: Staphylococcus aureus
- 15: Salmonella spp
- 16: Listeria monocytogenes
- 17: Campylobacter spp
- 18: E. coli O157
- 19: Vibrio parahaemolyticus
- 2: Clostridium perfringens
- 20: Norovirus
- 90: Hepatitis A
- 91: Cryptosporidium
- 92: Giardia
- 93: Rotavirus
- 94: Shigella spp
- 95: Yersinia spp
- 96: Glutaminezuur
- 97: Histamine
- 98: Phasine
- 99: ander pathogeen
- 1: Bacillus cereus
- 14: Staphylococcus aureus
- 15: Salmonella spp
- 16: Listeria monocytogenes
- 17: Campylobacter spp
- 18: E. coli O157
- 19: Vibrio parahaemolyticus
- 2: Clostridium perfringens
- 20: Norovirus
- 90: Hepatitis A
- 91: Cryptosporidium
- 92: Giardia
- 93: Rotavirus
- 94: Shigella spp
- 95: Yersinia spp
- 96: Glutaminezuur
- 97: Histamine
- 98: Phasine
- 99: ander pathogeen
- 1: Bacillus cereus
- 14: Staphylococcus aureus
- 15: Salmonella spp
- 16: Listeria monocytogenes
- 17: Campylobacter spp
- 18: E. coli O157
- 19: Vibrio parahaemolyticus
- 2: Clostridium perfringens
- 20: Norovirus
- 90: Hepatitis A
- 91: Cryptosporidium
- 92: Giardia
- 93: Rotavirus
- 94: Shigella spp
- 95: Yersinia spp
- 96: Glutaminezuur
- 97: Histamine
- 98: Phasine
- 99: ander pathogeen
- 1: Bacillus cereus
- 14: Staphylococcus aureus
- 15: Salmonella spp
- 16: Listeria monocytogenes
- 17: Campylobacter spp
- 18: E. coli O157
- 19: Vibrio parahaemolyticus
- 2: Clostridium perfringens
- 20: Norovirus
- 90: Hepatitis A
- 91: Cryptosporidium
- 92: Giardia
- 93: Rotavirus
- 94: Shigella spp
- 95: Yersinia spp
- 96: Glutaminezuur
- 97: Histamine
- 98: Phasine
- 99: ander pathogeen
- 1: Bacillus cereus
- 14: Staphylococcus aureus
- 15: Salmonella spp
- 16: Listeria monocytogenes
- 17: Campylobacter spp
- 18: E. coli O157
- 19: Vibrio parahaemolyticus
- 2: Clostridium perfringens
- 20: Norovirus
- 90: Hepatitis A
- 91: Cryptosporidium
- 92: Giardia
- 93: Rotavirus
- 94: Shigella spp
- 95: Yersinia spp
- 96: Glutaminezuur
- 97: Histamine
- 98: Phasine
- 99: ander pathogeen
- 1: restaurant/eetcafe
- 10: bejaardenhuis/verzorgingshuis
- 11: kinderdagverblijf
- 12: overige instellingen
- 13: kazerne
- 14: winkel
- 15: anders, namelijk
- 2: hotel/pension
- 3: cafetaria/fast-food restaurant
- 4: (markt-) kraam
- 5: ziekenhuis
- 6: (school-, bedrijfs-, sport-)kantine
- 7: vliegtuig
- 8: thuis
- 9: catering
- 99: onbekend
- azc: asielzoekerscentrum
- 1: restaurant/eetcafe
- 10: bejaardenhuis/verzorgingshuis
- 11: kinderdagverblijf
- 12: overige instellingen
- 13: kazerne
- 14: winkel
- 15: anders, namelijk
- 2: hotel/pension
- 3: cafetaria/fast-food restaurant
- 4: (markt-) kraam
- 5: ziekenhuis
- 6: (school-, bedrijfs-, sport-)kantine
- 7: vliegtuig
- 8: thuis
- 9: catering
- 99: onbekend
- azc: asielzoekerscentrum
- And: Anders, zie opmerkingen
- Bac: Bacillus spp.
- Baccer: Bacillus cereus
- Cam: Campylobacter spp.
- Camfoe: Campylobacter foetus
- Camjej: Campylobacter jejuni
- Clo: Clostridium spp.
- Clobot: Clostridium botulinum
- CloPer: Clostridium perfringens
- EntHys: Entamoebe hystolitica
- EscCol: Escherichia coli
- GiaLam: Giardia lamblia
- LisMon: Listeria monocytogenes
- NLV: Norwalk like virus
- Onb: Onbekend
- RSV: SRSV
- Sal.: Salmonella ......
- Shi: Shigella spp
- ShiBoy: Shigella boydii
- ShiDys: Shigella dysenteriae
- ShiFle: Shigella flexneri
- ShiSon: Shigella sonnei
- StaAur: Staphylococcus aureus
- VibCho: Vibrio Cholerae
- VibChoO1: Vibrio Cholerae O1
- VibChoO1Cho: Vibrio Cholerae O1 Cholerae
- VibChoO1ChoIna: Vibrio Cholerae O1 Cholerae Inaba
- VibChoO1ChoOga: Vibrio Cholerae O1 Cholerae Ogawa
- VibChoO1ElT: Vibrio Cholerae O1 Eltor
- VibChoO1EltIna: Vibrio Cholerae O1 Eltor Inaba
- VibChoO1EltOga: Vibrio Cholerae O1 Eltor Ogawa
- VibMim: Vibrio Mimicus
- YerEnt: Yersinia Enterocolitica
- 1: Nasi goreng / bami goreng
- 2: Loempia / nasibal / bamihap
- 3: Saté met saus
- 4: Vleessalade / huzarensalade
- 5: Vissalade
- 6: Lasagne / pasta met saus
- 7: Pizza
- 8: Belegde broodjes / worstenbroodje
- 9: Hartige taart / quiche
- 1: Nasi goreng / bami goreng
- 2: Loempia / nasibal / bamihap
- 3: Saté met saus
- 4: Vleessalade / huzarensalade
- 5: Vissalade
- 6: Lasagne / pasta met saus
- 7: Pizza
- 8: Belegde broodjes / worstenbroodje
- 9: Hartige taart / quiche
- 1: Nasi goreng / bami goreng
- 2: Loempia / nasibal / bamihap
- 3: Saté met saus
- 4: Vleessalade / huzarensalade
- 5: Vissalade
- 6: Lasagne / pasta met saus
- 7: Pizza
- 8: Belegde broodjes / worstenbroodje
- 9: Hartige taart / quiche
- 1: restant
- 2: zelfde voedselproduct, maar geen restant
- 3: ander voedselproduct (dan het door melder geconsumeerde voedselproduct)
- 4: onbekend
- 5: niet van toepassing (monster betreft geen voedselproduct of melder heeft niet aangegeven wat hij heeft gegeten)
- 1: restant
- 2: zelfde voedselproduct, maar geen restant
- 3: ander voedselproduct (dan het door melder geconsumeerde voedselproduct)
- 4: onbekend
- 5: niet van toepassing (monster betreft geen voedselproduct of melder heeft niet aangegeven wat hij heeft gegeten)
- 1: restant
- 2: zelfde voedselproduct, maar geen restant
- 3: ander voedselproduct (dan het door melder geconsumeerde voedselproduct)
- 4: onbekend
- 5: niet van toepassing (monster betreft geen voedselproduct of melder heeft niet aangegeven wat hij heeft gegeten)
- 1: melk en -producten
- 10: rund- en kalfsvlees (bereid geconsumeerd)
- 11: rund- en kalfsvlees (bereid geconsumeerd)
- 12: varkensvlees (rauw geconsumeerd)
- 13: varkensvlees (bereid geconsumeerd)
- 14: kip (rauw geconsumeerd)
- 15: kip (bereid geconsumeerd)
- 16: overig gevogelte (rauw geconsumeerd)
- 17: overig gevogelte (bereid geconsumeerd)
- 18: overig vlees (rauw geconsumeerd)
- 19: overig vlees (bereid geconsumeerd)
- 2: kaas
- 20: vis (rauw geconsumeerd)
- 21: vis (bereid geconsumeerd)
- 22: schaal- en schelpdieren (rauw geconsumeerd)
- 23: schaal- en schelpdieren (bereid geconsumeerd)
- 24: vetten, olieën, sauzen en dressings
- 25: brood, koek, gebak, zoutjes
- 26: granen en deegwaren (niet bereid geconsumeerd)
- 27: granen en deegwaren (bereid geconsumeerd)
- 28: samengestelde producten
- 29: non-alcoholische dranken
- 3: eieren en eiproducten
- 30: alcoholische dranken
- 31: suiker, snoep en chocolade
- 32: kruiden, specerijen en hulpstoffen
- 33: bijzondere voeding
- 34: overige voedselproducten
- 35: onbekend
- 4: rauw geconsumeerde groenten, rauwkost en salade
- 5: bereid geconsumeerde groenten
- 6: fruit, vruchten en -producten
- 7: noten, zaden en -producten
- 8: soepen en bouillons
- 9: rund- en kalfsvlees (rauw geconsumeerd)
- 1: Nasi goreng / bami goreng
- 2: Loempia / nasibal / bamihap
- 3: Saté met saus
- 4: Vleessalade / huzarensalade
- 5: Vissalade
- 6: Lasagne / pasta met saus
- 7: Pizza
- 8: Belegde broodjes / worstenbroodje
- 9: Hartige taart / quiche
- 1: Bacillus cereus
- 10: Norovirus
- 11: Salmonella Enteritidis
- 12: Salmonella Typhimurium
- 13: Salmonella spp.
- 14: Shigella sonnei
- 15: Shigella spp.
- 16: Staphylococcus aureus
- 17: Anders
- 18: Onbekend
- 2: Bacillus spp.
- 3: Campylobacter jejuni
- 4: Campylobacter spp.
- 5: Clostridium botulinum
- 6: Clostridium perfringens
- 7: Clostridium spp.
- 8: Escherichia coli
- 9: Listeria monocytogenes
Veldnaam |
Definitie of omschrijving
|
Codes |
---|---|---|
EXPLAantalOverl
|
Aantal overleden
|
Nummer: Aantal overleden
|
EXPLaantalPat
|
Totaal aantal patienten
|
Nummer: Aantal patienten
|
EXPLAantalZhsOpn
|
Aantal ziekenhuisopnames
|
Nummer: Aantal ziekenhuisopnames
|
EXPLaantPatBrak
|
Aantal patiënten met braken
|
Nummer: Aantal patiënten met braken
|
EXPLaantPatDiar
|
Aantal patiënten met diarree
|
Nummer: Aantal patiënten met diarree
|
EXPLnr
|
Uniek (GGD) explosienummer
|
Tekst: explosienr
|
MeldCrit1
|
Voldoet de melding aan het bovenstaande meldingscriterium?
|
|
MeldCritTekst1
|
Wat is de reden dat u toch wilt melden?
|
Tekst: Reden melding
|
MELGGDExtern
|
Aantekeningen GGD voor LCI / EPI
|
Tekst: Aantekeningen GGD
|
MELGGDIntern
|
Aantekeningen GGD intern:
|
Tekst: Aantekeningen GGD intern
|
MELGGDOntvDt
|
Melding ontvangen op GGD:
|
Datum: meldingsdatum
|
MELIGZAant
|
Aantekeningen LCI:
|
Tekst: Aantekeningen LCI
|
MELRIVMAant
|
Aantekeningen EPI:
|
Tekst: Aantekeningen EPI
|
VoedContVWA
|
Is contact geweest met de VWA?
|
|
VoedLandBesmet
|
Wat is het meest waarschijnlijke land van besmetting
|
|
VoedLandBesmetAnders
|
Mogelijke andere landen
|
|
VoedPlaatsBereiding
|
Plaatsnaam plaats van bereiding
|
Tekst: Plaatsnaam bereiding
|
VoedPlBereid
|
Plaats van bereiding van het voedsel
|
|
VoedPlBereidOmscr
|
Indien instelling, omschrijving soort instelling
|
Tekst: omschrijving soort instelling
|
VoedPlBereidOv
|
Omschrijving plaats bereiding, indien overige
|
Tekst: Omschrijving plaats bereiding
|
VoedRelPat
|
Indien meerdere personen ziek, wat is de relatie tussen de patiënten?
|
|
VoedRelPatOv
|
Omschrijving relatie overige
|
Tekst: Omschrijving relatie overige
|
VoedselBron
|
Welk voedsel is de mogelijke bron
|
|
VoedselGegeten
|
Werd dit voedsel rauw of ongaar gegeten?
|
|
VoedselGegOms
|
Indien rauw of ongaar, welk voedsel werd rauw of ongaar gegeten
|
Tekst: voedsel rauw of ongaar gegeten
|
VoedselOmschr
|
Omschrijving voedsel
|
Tekst: Omschrijving voedsel
|
VoedSoortEPIAnders
|
Omschrijving soort onderzoek, indien anders
|
Tekst: Omschrijving soort onderzoek
|
VoedSoortEPIonderz
|
Soort epidemiologisch onderzoek
|
|
VoedTypUitslag
|
Typeringsuitslag
|
Tekst: Typeringsuitslag
|
VoedVerwAangetoondOm
|
Omschrijving voedsel waarin verwekker is aangetoond
|
Tekst: Omschrijving voedsel
|
VoedVerwekker
|
Is er een verwekker aangetoond in voedsel?
|
|
VoedVerwekkerAangeto
|
Voedsel waarin verwekker is aangetoond (meerdere antwoorden mogelijk)
|
|
VoedVerwekkerPat
|
Is er een verwekker aangetoond bij de patiënt(en)?
|
|
VoedVWAKlachtNr
|
VWA meldkamer klachtnummer
|
Tekst: VWA-klachtnummer
|
VoedZelfHuisPcPat
|
Indien zelfde huishouden of instelling, postcodecijfers patiënten
|
Tekst: postcodecijfers patiënten
|
VoedZiekteVerwekAnd
|
Ziekteverwekker indien anders
|
Tekst: Ziekteverwekker indien anders
|
VoedZiekteVerwekker
|
Ziekteverwekker aangetoond in voedsel
|
|
VWA1ezktdag
|
Eerste ziektedag van eerste zieke
|
|
VWAAantBr
|
Aantal patiënten met braken
|
Nummer: Aantal patiënten met braken
|
VWAAantDia
|
Aantal patiënten met diarree
|
Nummer: Aantal patiënten met diarree
|
VWAAndOorz
|
Andere mogelijke oorzaken
|
|
VWAANdOorzAnd
|
Andere oorzaak, namelijk
|
Tekst: Anders, namelijk
|
VWAConsAnd
|
Plaats consumptie
|
Tekst: Plaats consumptie anders, namelijk
|
VWAContGGD
|
Heeft er contact met de GGD plaatsgevonden?
|
|
VWAGem
|
Plaatsnaam
|
Tekst: Plaatsnaam van incident
|
VWAGGD
|
Naam GGD
|
|
VWAGGDOnd
|
Heeft de GGD het incident onderzocht?
|
|
VWAHyg
|
Was er volgens de melder sprake van een slechte hygiene in de eetgelegenheid?
|
|
VWAincDuur
|
Mediane ziekteduur in dagen
|
Nummer: Mediane ziekteduur in dagen
|
VWAInctijd
|
Mediane incubatietijd in uren
|
|
VWAMeldDatum
|
Melddatum
|
Datum: melddatum
|
VWAMonsternr
|
VWA-monsternummer
|
Tekst: VWA-monsternummer
|
VWAMonsterNr2
|
VWA-monsternummer
|
Tekst: VWA-monsternummer
|
VWAMonsterNr3
|
VWA-monsternummer
|
Tekst: VWA-monsternummer
|
VWAMonsterSoort
|
Monstersoort
|
|
VWAMonsterSoort2
|
Monstersoort
|
|
VWAMonstersoort3
|
Monstersoort
|
|
VWAMonstOpm1
|
Opmerkingen met betrekking tot monster 1
|
Tekst: Opmerkingen monster 1
|
VWAMonstOpm2
|
Opmerkingen met betrekking tot monster 2
|
Tekst: Opmerkingen monster 2
|
VWAMonstOpm3
|
Opmerkingen met betrekking tot monster 3
|
Tekst: Opmerkingen monster 3
|
VWANatKeuken
|
Nationaliteit van de keuken
|
|
VWAOmsVoedProd
|
Gedetailleerde omschrijving voedselproducten
|
Tekst: omschrijving voedselproducten
|
VWAOmsVoedProd1
|
Gedetailleerde omschrijving voedselproducten
|
Tekst: omschrijving voedselproducten
|
VWAOmsVoedProd2
|
Gedetailleerde omschrijving voedselproduct
|
Tekst: omschrijving voedselproduct
|
VWAOmsVoedProd3
|
Gedetailleerde omschrijving voedselproduct
|
Tekst: omschrijving voedselproduct
|
VWAOorz
|
Meest waarschijnlijke oorzaak
|
|
VWAOorzAnd
|
Andere oorzaak, namelijk
|
Tekst: Anders, namelijk
|
VWAOpm
|
Opmerkingen met betrekking tot deze gehele melding
|
Tekst: Opmerkingen melding
|
VWAOsirisnr
|
Osirisnummer van de GGD
|
Nummer: Osirisnummer
|
VWAOsirisnrVWA
|
Dit incident is tevens gemeld met VWA-Osirisnummer
|
Nummer: VWA-Osirisnummer
|
VWAPathAnd
|
Getest op ander pathogeen, namelijk
|
Tekst: ander pathogeen
|
VWAPathAnd2
|
Getest op ander pathogeen, namelijk
|
Tekst: ander pathogeen
|
VWAPathAnd3
|
Getest op ander pathogeen, namelijk
|
Tekst: ander pathogeen
|
VWAPathogeen
|
Getest op pathogeen
|
|
VWAPathogeen2
|
Getest op pathogeen
|
|
VWAPathogeen3
|
Getest op pathogeen
|
|
VWAPathUitslagen
|
Positieve uitslagen
|
|
VWAPathUitslagen2
|
Positieve uitslagen
|
|
VWAPathUitslagen3
|
Positieve uitslagen
|
|
VWAPlaatsBereidAnd
|
Plaats bereiding anders, namelijk
|
Tekst: Plaats bereiding
|
VWAPlBereid
|
Plaats van bereiding
|
|
VWAPlCons
|
Plaats van consumptie
|
|
VWAResGGDOpm
|
Opmerkingen
|
Tekst: Opmerkingen
|
VWAReslGGDOnd
|
Resultaat GGD onderzoek
|
|
VWASalm
|
Indien salmonella positief: salmonella serotype
|
Tekst: Salmonella serotype
|
VWASalm2
|
Indien salmonella positief: salmonella serotype
|
Tekst: Salmonella serotype
|
VWASalm3
|
Indien salmonella positief: salmonella serotype
|
Tekst: Salmonella serotype
|
VWASalmGGD
|
Salmonella serotype
|
Tekst: Salmonella serotype
|
VWASamenMonster
|
Welk samengesteld product
|
|
VWASamenMonster2
|
Welk samengesteld product
|
|
VWASamenMonster3
|
Welk samengesteld product
|
|
VWATotZieken
|
Totaal aantal zieken
|
Nummer: Aantal zieken
|
VWAVoedMonst
|
Indien voedselmonster, wat is de relatie met het geconsumeerde voedselproduct (zoals door melder aangegeven)
|
|
VWAVoedMonst2
|
Indien voedselmonster, wat is de relatie met het geconsumeerde voedselproduct (zoals door melder aangegeven)
|
|
VWAVoedMonst3
|
Indien voedselmonster, wat is de relatie met het geconsumeerde voedselproduct (zoals door melder aangegeven)
|
|
VWAVoedProd
|
Geconsumeerde voedselproducten
|
|
VWAWelkeProd
|
Welke samengestelde producten
|
|
ZIEVerwekkerEXPL
|
Ziekteverwekker
|
|
ZIEVerwekkerEXPLAnde
|
Ziekteverwekker indien anders
|
Tekst: Ziekteverwekker indien anders
|