- Naam
- DBC Informatie Systeem
- Afkorting
- DIS
- Beschrijving
Het DBC Informatiesysteem (DIS) bevat behandelgegevens van alle zorgaanbieders die medisch specialistische zorg (ziekenhuiszorg), geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg leveren in Nederland. Zorgaanbieders hebben de wettelijke plicht om deze gegevens aan te leveren. Per behandeling worden de zorgactiviteiten vermeld en wordt vastgelegd in welke zorginstelling de behandeling plaatsvond, bij welk specialisme en voor welke aandoening.
DBC staat voor Diagnose Behandeling Combinatie. De DBC-systematiek is in Nederland ingevoerd om meer inzicht te krijgen in de zorg die ziekenhuizen leveren. DBC’s en andere zorgprestaties vormen de basis van de bekostiging in zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontvangt en beheert alle gegevens over zorgtrajecten in de ziekenhuiszorg, gespecialiseerde ggz, basis-ggz en forensische zorg in het landelijke dbc-informatiesysteem (DIS). Dit zijn gegevens uit de basisregistratie van zorgaanbieders over de geleverde en gedeclareerde zorg.
De NZa zorgt voor een veilig beheer van de gegevens en levert de data op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg door aan een aantal publieke afnemers. In het kort is de DBC-systematiek een systeem waarmee zorginstellingen de geleverde zorg kunnen registreren, zodat deze uiteindelijk gedeclareerd kan worden bij de patiënt of zorgverzekeraar.
Vanaf 1 april 2022 verwerkt het dis geen nieuwe data meer over de geestelijke gezondheidszorg (ggz en gbg) en forensische zorg (fz).
- Gebruiksdoel
Inzicht in de geleverde zorg is van het grootste belang om de kosten, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg te blijven garanderen. Het DBC-Informatiesysteem (DIS) is de officiële landelijke verzamelplaats voor informatie over geleverde zorg. DIS dient twee belangrijke doelen: het doorontwikkelen van de dbc-systematiek en het genereren van beleidsinformatie voor met name de overheid.
- Operationeel
- Ja
- Contactgegevens publiek
Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
Telefoon receptie: 030 285 0811
E-mail: info@nza.nl
Website https://www.nza.nl/contact- Brondata beschikbaar
Nee
- Open data beschikbaar
Zie de website Open data Nederlandse Zorgautoriteit
- Beheerder gegevensbron
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
- Eigenaar gegevensbron
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
- Actualisatiedatum
- 09-01-2024
- Wettelijke verplichting
- Ja
- Type verplichting
- Wettelijk
- Welke wetten
Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)
- Opdrachtgever(s)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
- Belangrijkste financier(s)
-
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
- Financier is overheid
- Ja
- Type gegevensverzameling
- Geaggregeerde gegevens
- Gekoppelde categorieën
-
- COVID-19 - Capaciteit en zorgkwaliteit
- COVID-19 - Diagnostiek en behandeling
- COVID-19 - Epidemiologie
- Forensische zorg
- Geboortezorg
- Geestelijke gezondheidszorg
- Ziekenhuiszorg
- Zorg
- Geografische dekking
- Nederland
- Eenheden in de gegevens
Individuen
- Methode van gegevensverzameling
- Uit registratiegegevens
- Type persoon/instelling die de gegevensbron invult
Medewerkers instellingen
- Instelling of administratieve organisatie die gegevens aanlevert
Zorgaanbieders in de ziekenhuiszorg die medisch-specialistische zorg aanbieden, zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg en zorgaanbieders in de forensische zorg zijn op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) verplicht maandelijks gegevens aan te leveren aan het DIS.
In de ziekenhuiszorg gaat het om instellingen voor medisch-specialistische zorg (ziekenhuizen, universitair medische centra, zelfstandige behandelcentra), audiologische centra, revalidatiecentra, geriatrische revalidatiezorg en centra voor erfelijkheidsonderzoeken. In de geestelijke gezondheidszorg betreft het instellingen, psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen en universitair medische centra en zelfstandig gevestigde psychologen, psychiaters en psychotherapeuten. Het gaat dan om de gegevens over gespecialiseerde ggz en generalistische basis-ggz. Voor de jeugd-ggz geldt geen aanleververplichting. In de forensische zorg gaat het om geestelijke gezondheidszorg (inclusief zorg aan verstandelijk gehandicapten) geboden aan volwassenen met een strafrechtelijke veroordeling.
- Eerste meetjaar
- 2005
- Meest recente meetjaar
- 2023
- Operationeel
- Ja
- Frequentie van aanleveren
Maandelijks
- Bijzonderheden
De variabelen zijn:
Onder andere: DBC-code, verrichtingen, begindatum, einddatum, pseudo-identiteit, zorginstelling, zorgverzekeraar, specialisme, diagnose en zorgactiviteiten (profiel). Op te vragen velden zijn in detail benoemd in de Gegevensaanleverstandaard (GA) van de desbetreffende gegevensstroom.
- Beschikbaarheid gegevens
- Ja
- Voorwaarden beschikbaarheid
WMG artikel 70
- Beschikbaarheid gegevens online
-
Ja
Alleen msz in geaggregeerde vorm: https://www.opendisdata.nl
Beschrijving aanleverstandaarden (msz):
- Contactgegevens publiek
Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
Telefoon receptie: 030 285 0811
E-mail: info@nza.nl
Website https://www.nza.nl/contact- Afnemers/gebruikers
-
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Zorginstituut Nederland
- Producten die de gegevensbron gebruiken
-
- Beleid VWS
- DBC-systematiek
- Risicoverevening
- Website CBS StatLine
- Website VZinfo.nl
- Belangrijke wijzigingen in het verleden
DIS is opgericht in 2004 door het Ministerie van VWS in samenspraak met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU), de Orde van Medisch Specialisten, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), de Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Sinds 2008 maakt DIS als onafhankelijke organisatie onderdeel uit van DBC Onderhoud. Op 1 mei 2015 is DBC-onderhoud samengegaan met het NZa.
Ggz, gbg en fz kennen vanaf 1-1-2022 een nieuwe systematiek: het ZorgPrestatie Model. Dit vervangt de dbc-systematiek. Aanleveren van de data mbt dbc-systematiek kan tot en met 31-maart-2022.